
آیا رژیم لاغری باعث سرطان میشود؟
فهرست مطالب
آیا رژیم لاغری باعث سرطان میشود؟ این روزها رژیمهای لاغری و کنترل وزن بهطور گستردهای مورد توجه قرار گرفتهاند. با افزایش آگاهی درباره سلامتی و زیبایی، بسیاری از افراد به دنبال راهکارهایی هستند که به آنها کمک کند تا وزن خود را کاهش دهند و به تناسب اندام و وزن ایدهآلشان برسند.
اما در کنار مزایای این رژیمها، سوالاتی نیز درباره تأثیرات آنها بر سلامت عمومی، بهویژه خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان وجود دارد البته که هیچ مدرک علمی قویای وجود ندارد که نشان دهد رژیم لاغری به خودی خود باعث سرطان میشود. در واقع، رژیمهای غذایی سالم و متعادل که منجر به کاهش وزن میشوند، ممکن است با کاهش عوامل خطر بیماریهای مزمن از جمله سرطان مرتبط باشند.
اما همواره رژیمهای لاغری غلط و غیر اصولی که بدون مشورت فرد متخصص و به صورت خودسرانه انجام شوند، میتوانند پیامدهای منفی برای بدن داشته باشند و بر سلامت عمومی تاثیر بگذارند که در درازمدت خطر ابتلا به برخی بیماریهایی همچون سرطان را افزایش دهند.
در این مقاله از مجله نوبل به بررسی این موضوع میپردازیم که آیا رژیم لاغری میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان شود یا خیر؟، در ادامه به علتها و عوامل تهدید کننده بُروز سرطان در رژیم لاغری اشاره میکنیم.
کمبود مواد مغذی
رژیمهای غذایی به طور معمول شامل مواد مغذی مختلفی از جمله: مینرالها، پروتئینها، ویتامینها، چربیها هستند که برای حفظ سلامت بدن ضروریاند. اگر یک رژیم لاغری بهطور مناسب طراحی نشود و برخی از این مواد مغذی از دست برود، ممکن است منجر به ضعف سیستم ایمنی و کاهش توانایی بدن در مبارزه با بیماریها، از جمله سرطان شود.
در واقع رژیم غذایی محدودکنندهای که کل گروههای غذایی را حذف میکنند، باعث کمبود ویتامینها و مواد معدنی ضروری که برای عملکرد صحیح بدن و سیستم ایمنی حیاتی هستند، میشوند و کمبود مواد مغذی میتواند بر توانایی بدن در مبارزه با سلولهای سرطانی تاثیر بگذارد و خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
استرس
رژیمهای لاغری سخت و محدودکننده میتوانند تغییرات ناگهانی یا شدید در عادات غذایی ایجاد کنند که به استرس غذایی منجر شود و تأثیرات روانی منفی بر روی افراد داشته باشند. در واقع استرس مزمن با آسیب رساندن به عملکرد سیستم ایمنی بدن، خطر ابتلا به انواع بیماریها، بهخصوص سرطان را افزایش میدهد.
بینظمی در عادات غذایی
رژیمهای لاغری بسیار سخت و سریع که ناپایدار هستند، افراد را به کاهش وزن سریع تشویق میکنند و معمولاً بر پایهی غذاهای فرآوری شده و کممغذی طراحی میگردند که نمیتوانند درازمدت پایدار باشند و بهسرعت منجر به بازگشت وزن از دست رفته میشوند بهعلاوه در بسیاری از اوقات نیز منجر به پرخوری، اختلال در عادات غذایی و مشکلات روانی مرتبط با غذا میشوند که این امر عواقب نامطلوبی برای سلامتی به همراه دارد و به ایجاد التهاب در بدن منجر میشود، که یک عامل تهدید کنده برای ابتلا به سرطان است.
مشکلات جسمی
برخی رژیمهای لاغری که کالری بسیار کمی باید در طول استفاده از آنها مصرف شود، در برخی از اوقات باعث مشکلات جسمی مانند کم کاری تیروئید، کم خونی یا مشکلات قلبی میشوند که این موارد نیز با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله سرطان مرتبط هستند از این رو مصرف کم کالری نیز جزو عوامل تهدید کننده میباشد.
کدام نوع رژیمهای لاغری، بیشتر خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند؟
از آنجایی که رژیم لاغری دارای انواع مختلفی میباشد، در بین تمامی نوعهای آن، سه نوع از این رژیمها میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای مختلفی همچون سرطان را تا حد زیادی افزایش دهند و جزو رژیمهای پرخطر محسوب میشوند که عبارتند از:
رژیم کم کالری
این نوع رژیمها که با هدف کاهش میزان کالری دریافتی روزانه طراحی میشوند، با محدود کردن غذاهای چرب، شیرین، یا پرکالری موثر، در بسیار از اوقات سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و در نتیجه مبتلا شدن به بیماریهای پرخطری همچون سرطان میشوند.
رژیمهای غذایی فاقد چربی
رژیمهای غذایی که بهطور شدید چربی را محدود میکنند نیز میتوانند خطرات خاصی را به همراه داشته باشند. چربیهای سالم، مانند چربیهای موجود در آووکادو و ماهیهای چرب، برای سلامت مغز و سیستم ایمنی بدن ضروری هستند و کمبودشان میتواند منجر به اختلالات عملکردی در بدن شود که میتواند به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله سرطان، منجر شود.
رژیمهای غذایی با کربوهیدراتهای پایین
رژیمهایی که بهطور خاص و مستقیم بر کاهش مصرف کربوهیدرات تمرکز دارند، مانند رژیم کتوژنیک، در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. اگرچه این نوع رژیمها ممکن است به کاهش وزن کمک زیادی کنند، اما برخی مطالعات نشان میدهد که مصرف کم کربوهیدرات میتواند به افزایش سطح انسولین در بدن منجر شود و انسولین بالا بهعنوان یک عامل خطر برای برخی از انواع سرطانها شناخته شده است، بهخصوص سرطانهای پستان و پروستات.

یک رژیم غذایی سالم و متعادل چه اهمیتی برای بدن و جلوگیری از سرطان دارد؟
یک رژیم غذایی سالم و متعادل بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ سلامتی کلی بدن است که شامل تنوع مواد غذایی و فعالیت فیزیکی منظم میشود در واقع شما با پیروی از یک رژیم سالم دچار هیچگونه مشکل و بیماری نخواهید شد و با خیال راحت میتوانید وزن کم کنید، پس اگر به دنبال کاهش وزن اصولی و درست هستید، توصیه میشود حتما به دو روشی که در ادامه میآیند، عمل کنید:
انجام فعالیت بدنی
رژیمهای لاغری معمولاً باید با فعالیت بدنی مناسب ترکیب شوند تا به نتایج مطلوب منجر شوند چرا که فعالیت بدنی منظم به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. افرادی که تنها بر روی رژیم غذایی بدون توجه به فعالیت بدنی تمرکز میکنند، ممکن است به نتایج مطلوب نرسند و همچنین خطرات بهداشتی بیشتری را تجربه نمایند.
مشورت با متخصصین تغذیه
قبل از شروع هر نوع رژیم لاغری، مشورت با متخصصین تغذیه بسیار مهم است چرا که متخصصین میتوانند یک برنامه غذایی مناسب و سالم متناسب با نیازهای فردیتان برای شما طراحی کنند که به کاهش وزن و حفظ سلامت کلی بدنتان کمک کند و همواره پیامدهای منفی برای سلامتیتان نداشته باشد. این مشاوره میتواند از بروز عوارض جانبی و خطرات احتمالی جلوگیری کند و سلامت عمومی شما را در اولویت قرار دهد نه اینکه صرفاً بر کاهش وزن توجه داشته باشد.
سخن پایانی
به طور کلی رژیمهای لاغری میتوانند تاثیرات مثبت و منفی بر سلامت بدن داشته باشند. در حالی که کاهش وزن میتواند به کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماریها کمک کند، رژیمهای غذایی نادرست و ناپایدار میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. از این رو انتخاب یک رژیم غذایی متعادل و سالم، همراه با فعالیت بدنی منظم و مشاوره با متخصصین تغذیه، میتواند به شما کمک کند تا به اهداف سلامتی خود و وزن ایدهآلتان برسید بدون اینکه به خطر ابتلا به بیماریهای جدی همچون سرطان دچار شوید.