
چه چیزی باعث بوی عرق می شود | علت بوی بد عرق
علت بوی بد عرق چیست ؟ تغییرات در بوی بدن و افزایش تعریق چیزی است که تقریباً همه پس از رسیدن به بلوغ متوجه آن خواهند شد. اگرچه این تغییر اصلا خوشایند نیست اما برای مکانیسم بدن لازم است. برخلاف تصور عموم، عرق بدن خود بوی بدی ندارد و بیشتر اجزای آن آب و نمک است. علت این مایع بدبو میلیونها باکتری غیرخطرناکی هستند که روی سطح پوست ما زندگی میکنند. با فعل و انفعالاتی که این باکتریها روی عرق بدن انجام میدهند، این مایع بوی بدی پیدا میکند و در صورت رعایت نکردن نکاتی میتواند باعث آسیب به فرد و اطرافیان شود. همچنین برخی از عادات غذایی و عوامل دیگر که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت بوی عرق را تشدید میکند.
طبق تحقیقات، تعداد محدودی از افراد هستند که عرق آنها به دلیل وجود نوعی پروتئین در بدنشان بوی بدی نمیدهد و شاید بتوان این موضوع را برای آنها موهبت دانست، اما همانطور که گفتیم تعداد اینها مردم زیاد نیستند و بیشتر مردم خوش شانس هستند. محروم هستند در بیشتر موارد بوی بدن جای نگرانی ندارد و نشانه عملکرد طبیعی بدن است. مردم بر این باورند که تعریق سموم را دفع میکند، اما طبق تحقیقات، میزان سمومی که این مایع از بدن خارج میکند در مقایسه با میزان سمومی که سایر اندامها مانند کلیه و کبد از بدن خارج میکنند، بسیار ناچیز است.
اگرچه جلوگیری از تعریق و کاهش میزان آن تا حدودی خارج از کنترل ماست، اما راهکارهایی برای کاهش بوی بد آن وجود دارد. با رعایت چند نکته ساده میتوانید بوی بد عرق خود را کاهش دهید. اگر فردی به بهداشت فردی و رفع بوی بد عرق خود توجه نکند، طبیعتاً در خانه و اجتماع دچار مشکلاتی میشود و ممکن است در روابط اجتماعی او تأثیر جدی بگذارد. در ادامه این مطلب از مجله نوبل همراه باشید.
دلایل تغییر بوی عرق و افزایش تعریق
استرس و تنش عصبی: تقریباً هیچ چیزی در بدن ما وجود ندارد که تحت تأثیر استرس و تنش عصبی قرار نگیرد. افزایش تعریق و بوی بد بی ارتباط با استرس نیست و با قرار گرفتن در موقعیت های استرس زا تشدید می شود. استرس باعث ترشح هورمون کورتیزول می شود. این هورمون بر عملکرد تعریق تأثیر می گذارد و باعث می شود باکتری های روی پوست با عرق بدن ترکیب شوند که باعث افزایش بوی بدن می شود. پس دانستیم که استرس و تنش عصبی باعث یکی از علت بوی بد عرق است.
پوشیدن لباس هایی با الیاف مصنوعی: از دیگر علل بوی بد عرق پوشیدن لباس هایی با الیاف مصنوعی است. نوع لباسی که می پوشید نیز بر بوی بد عرق تأثیر می گذارد. لباس های ساخته شده از ابریشم مصنوعی، پلی استر، نایلون و حتی برخی الیاف طبیعی مانند ابریشم باعث ایجاد رطوبت در سطح پوست شده و به محلی برای رشد بیشتر باکتری ها در پوست بدن تبدیل می شود و در نتیجه بوی بد عرق را افزایش می دهد. در عوض لباس های ساخته شده از الیاف طبیعی مانند پنبه، پشم و کتان باعث تعریق مناسب پوست شده و از تشدید بوی نامطبوع عرق جلوگیری می کند. برای از بین بردن بوی بد بدن بهتر است از الیاف طبیعی استفاده کنید که به تبخیر عرق از سطح بدن کمک می کند.
استفاده از لباس زیر نخی نیز به تنفس بدن کمک می کند و می تواند از تعریق بیش از حد جلوگیری کند. برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه خرید لباس زیر نخی مراجعه کنید.

استفاده از برخی داروها یا ابتلا به برخی بیماری ها: اگرچه داروها برای درمان بیماری ها تجویز می شوند، اما اغلب عوارض جانبی دارند. تعریق زیاد یا بوی بد بدن گاهی از عوارض برخی از قرص ها مانند قرص های ضد بارداری، قرص های لاغری و چاقی و برخی از داروهایی است که برای افسردگی تجویز می شود. بیماری هایی مانند دیابت، پرکاری تیروئید، اختلال در عملکرد کلیه و کبد نیز می توانند بوی بدن را تغییر دهند. البته این بیماری ها اغلب با علائم دیگری نیز شناخته می شوند، اما در برخی موارد نادر با تغییر بوی عرق بدن نیز قابل شناسایی هستند.
عادات غذایی و غذاها: رژیم غذایی شما می تواند نقش مهمی در کاهش یا افزایش بوی بد عرق شما داشته باشد. غذاهایی مانند گوشت و جگر که پروتئین زیادی دارند باعث فعال شدن سیستم متابولیسم بدن می شود که منجر به افزایش بوی بد عرق می شود. خوردن غذاهایی مانند سیر و پیاز، گیاهان خانواده کلم، قهوه، الکل، مارچوبه، زیره، ادویه هایی مانند کاری و فلفل و گوشت قرمز می تواند تاثیر زیادی در افزایش بوی بد عرق داشته باشد. بدن برخی افراد ممکن است نتواند مقدار زیادی کولین (ویتامین گروه B) را که در غذاهایی مانند تخم مرغ، جگر و ماهی یافت می شود بسوزاند و این افراد نیاز بیشتری به استفاده از عطر و دئودورانت پیدا می کنند.
داشتن رژیم غذایی کم کربوهیدرات نیز می تواند بوی بد عرق را افزایش دهد. همچنین خوردن شیرینی زیاد باعث افزایش رشد مخمر در بدن می شود که بوی عرق بدن را زیاد می کند که اصلا شیرین نیست! پس بهتر است همین امروز کشوی میز خود را از شکلات و آب نبات خالی کنید. استفاده از غذاهای آماده نیز می تواند به بوی بد بدن کمک کند. غذاهای آماده به دلیل وجود مواد نگهدارنده بر روی سیستم متابولیسم بدن تاثیر منفی می گذارند و این امر منجر به بوی بد عرق می شود.
کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن: ویتامین ها نقش مهمی در متابولیسم بدن و کاهش بوی بد عرق دارند. کمبود ویتامین های ضروری به ویژه ویتامین C می تواند بر بوی عرق بدن تأثیر منفی بگذارد. کمبود منیزیم از دیگر عوامل موثر در این امر است. پس برای خلاص شدن از شر این بوی نامطبوع، بهتر است غذاهای سرشار از ویتامین و منیزیم را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
عادات حمام کردن: ممکن است تعجب کنید اگر بدانید که نگه داشتن دستشویی و دیر رفتن به دستشویی نیز می تواند بر بوی بد عرق و بهداشت فردی تأثیر بگذارد. طبق تحقیقات انجام شده، یبوست مکرر باعث می شود که سموم بدن توسط دستگاه گوارش جذب شده و وارد منافذ پوست شوند. این امر منجر به بوی بد عرق می شود و باعث ناراحتی فرد می شود. پس بهتر است برای جلوگیری از بوی بد عرق به مشکلات گوارشی توجه کنید.
بارداری: بارداری در خانم ها با تمام احساسات خوبی که به همراه دارد ممکن است بوی بدن آنها را تغییر دهد. دلیل این افزایش بوی عرق ترشح مقدار زیادی هورمون استرادیول است که در دوران بارداری در بدن زنان ترشح می شود. همچنین رشد جنین و افزایش وزن باعث افزایش دمای بدن می شود که باعث افزایش تعریق می شود. پس اگر احساس کردید که بوی عرق شما در دوران شیرین بارداری تغییر کرده است، نگران نباشید و بدانید که این طبیعی است و احتمالا خانم های دیگری نیز آن را تجربه کرده اند.
راه های کاهش بوی بد عرق
حالا که در مورد دلایل افزایش تعریق و بوی بد بدن صحبت کردیم، خوب است راه حل هایی را که به کاهش بوی عرق کمک می کند، مطرح کنیم.
رعایت نکات بهداشتی: اولین کاری که برای از بین بردن بوی بد عرق بدن باید انجام دهید رعایت نکات بهداشتی است. با استحمام روزانه و از بین بردن موهای زائد می توانید بوی بدن را تا حد زیادی کاهش دهید. برخی از صابون ها با خواص ضد باکتریایی می توانند به کاهش بوی عرق کمک کنند.
یکی از راه های خوب برای کاهش باکتری ها در بدن استفاده از لباس های ضد باکتری است. برای اطلاعات بیشتر در مورد لباس ضد باکتری می توانید به صفحه خرید لباس زیر آنتی باکتریال مراجعه کنید.
استفاده از لباس های نخی و الیاف طبیعی: همانطور که گفتیم استفاده از لباس هایی با الیاف مصنوعی می تواند باعث باقی ماندن رطوبت در سطح پوست شود که دلیل رشد باکتری هاست. همچنین با کاهش سرعت تبخیر عرق روی پوست باعث افزایش بوی بدن می شوند. لباس هایی با الیاف طبیعی به تبخیر عرق کمک می کنند و انتخاب خوبی برای جلوگیری از تشدید بوی عرق هستند.

استفاده از عطرها و دئودورانت ها: استفاده از این مواد معطر که برخی از آنها خاصیت ضد تعریق دارند، راه حلی است که بسیاری از افراد برای از بین بردن بوی بد بدن آن را انتخاب می کنند. البته داروهای ضد تعریق عوارضی نیز دارند و بهتر است قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
اصلاح رژیم غذایی: همانطور که اشاره کردیم استفاده از برخی مواد غذایی مانند سیر، پیاز، مارچوبه، گوشت، کافئین و … می تواند بوی بدن را افزایش دهد. در مقابل، استفاده از غذاهای غنی از کربوهیدرات و نوشیدن نوشیدنی هایی مانند چای سبز می تواند بوی بد عرق بدن را کاهش دهد.
شستشوی محل تعریق با برخی گیاهان: استفاده از گیاهان دارویی در درمان بسیاری از بیماری ها موثر بوده است. این گیاهان در کاهش بوی بد عرق به ما کمک کرده اند و کافی است با آنها آشنا شویم. شستن زیر بغل با گلاب یا قرار دادن گل رز در محل تعریق می تواند در کاهش بوی عرق موثر باشد. آغشته کردن زیر بغل با آبلیمو، پیازچه، دم کرده نعناع و دم کرده برگ شیرین بیان نیز می تواند بوی بد عرق را تا حدودی کاهش دهد. همچنین شستن زیر بغل با سرکه سفید می تواند با کاهش باکتری های پوست به کاهش تعریق و کاهش بوی بدن کمک کند.
جوش شیرین: جوش شیرین یکی از موادی است که می تواند به از بین بردن بوی بد بدن کمک کند. با استفاده از این ماده روی زیر بغل می توانید بوی عرق خود را تا حد زیادی کاهش دهید. از جوش شیرین برای رفع بوی تعریق پا نیز استفاده می شود و کافی است مقدار کمی از آن را داخل کفش خود بریزید تا تاثیر آن را ببینید.
همیشه این را در نظر داشته باشید، استفاده از لباس زیر همیشه یکی از بهترین راه ها برای کنترل تعریق است. برای اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه زیرپوش مردانه مراجعه کنید.
حرف پایانی
چه چیزی باعث بوی عرق می شود ؟ رعایت اصول بهداشت فردی و نظافت از ضروری ترین وظایف هر فردی است. با رعایت نکردن این اصول و حضور در اجتماع، بدون شک به دیگران لطمه می زند و چه بسا روابط اجتماعی ما آسیب ببیند. عرق بدن یکی از مواردی است که همیشه باید به آن توجه کنیم. اگرچه راه های بسیار آسانی برای از بین بردن بوی بد عرق وجود دارد، اما متاسفانه برخی افراد از بی احتیاطی خود باعث رنجش دیگران می شوند. روش هایی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم می توانند به شما کمک کنند تا از شر این مشکل همیشگی خلاص شوید.
اگر علاقه ای به استفاده از مواد شیمیایی ندارید و یا نمی خواهید برای عطر و دئودورانت هزینه کنید، روش های طبیعی و استفاده از مواد گیاهی را نیز به شما معرفی کردیم. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، عرق بدن به خودی خود بوی بدی ندارد و با ماندن در سطح بدن و تعامل با باکتری های روی پوست بوی نامطبوعی ایجاد می کند، بنابراین استحمام منظم اولین گزینه برای از بین بردن آن است. از بو بدن را فراموش نکنید و بدانید که هیچ عطر و ادکلنی نمی تواند جایگزین یک دوش ساده شود.